Design Web Development Marketing VALMAX
Time & Material або погодинна оплата в IT
15. 08. 2022
465

Time & Material: як працює модель співпраці з погодинною оплатою

і в яких проектах ви точно не пошкодуєте, що обрали саме її

Терміни реалізації проекту і спосіб оплати – два основні моменти, які і замовник, і підрядник, завжди хочуть з’ясувати “на березі”.На щастя, вам зараз не потрібно заново винаходити ні велосипедів, ні моделей співпраці з виконавцями.

Розповідаємо про одну з основних таких моделей – Time & Material. І відразу спробуємо розібратися, чому для деяких проектів варто віддати перевагу їй, а не, наприклад, більш простою і зрозумілою Fixed Price.

Як це працює

Time & Material – це тип співпраці, коли виконавець отримує оплату за фактом виконання роботи за підсумкову кількість годин, які він на неї витратив. А не фіксовану суму за реалізацію конкретного проекту, як при виборі моделі Fixed Price.

“Так, – скажете ви, – мій підрядник зацікавлений у тому, щоб затягнути процес, працювати довше і отримати більше”.

І… ви не зовсім праві. Головна особливість моделі підряду в більшості випадків захищає замовника від такого результату. Тут проект не розробляється відразу в повному обсязі, а розбивається на кілька етапів/підзадач. Вони оцінюються, затверджуються і, відповідно, оплачуються за результатами їх виконання. Це мотивує розробника працювати не тільки над якістю, а й не затягувати зі здачею.

Також замовник за такою схемою більше залучений до проекту, і може вносити корективи по ходу його реалізації. З одного боку, це означає, що ви не просто підписуєте договір і чекаєте на результат роботи. З іншого – шанси на те, що готовий продукт буде відповідати всім вашим очікуванням, значно зростають.

Сторони самі визначають всі нюанси співпраці – етапи здачі проміжних результатів (щотижня, щомісяця, раз на кілька місяців тощо), кількість людино-годин, необхідних для виконання однієї підзадачі та вартість однієї такої години.

Fixed Price VS Time&Material

T&M, на відміну від Fixed Price, є більш гнучкою моделлю. Це не модель “вранці гроші, ввечері гроші”, а можливість оглянути кожен “стілець” перед оплатою, щоб переконатися в його якості та відповідності технічним вимогам. Це якщо говорити про переваги моделі для замовника.

Виконавець же буде задоволений тим, що отримає оплату за свій реальний трудовий внесок. А також – більш детальним зворотним зв’язком з клієнтом, що зменшує ймовірність незадоволення останнього кінцевим результатом.

Розклавши ж рішення задач по поличках за моделлю Time & Material ви можете зрозуміти, що насправді для створення вашого продукту потрібно в 2-3 рази менше часу, а значить — і грошей.

З іншого боку, якщо працюючи по Fixed Price, відразу зрозумілі терміни закінчення проекту, то вибираючи оплату погодинно, важливо усвідомлювати, що терміни тут – поняття умовне. Як, втім, і масштаби робіт. А іноді і сам результат.

Також не забувайте, що вам доведеться доплачувати розробнику за кожну правку. Зате, швидше за все, вносити ви їх будете тільки при реальній необхідності.

Тому Time & Material найкраще підходить для проектів, в яких замовник сам ставить на перше місце якість продукту, не турбуючись про “швидше” та “дешевше”.

І ще трохи про переваги і недоліки моделі T & M

Ми вже розібралися, чому в деяких випадках зручніше і вигідніше використовувати модель Time&Material, ніж Fixed Price. Але це не означає, що варто відмовитися від останньої і перейти на погодинну тарифікацію абсолютно всіх проектів.

Давайте ще раз зважимо плюси і мінуси Time&Material як для виконавця, так і для замовника.

Переваги моделі – це точно:

  • Велика залученість замовника в проект. Можна уважно контролювати, як відбувається реалізація ідеї (а можна й не спостерігати, але, цур, потім – нарікати тільки на себе).
  • Можливість вносити зміни в функціонал, інтерфейс, специфікації продукту прямо в процесі його розробки. Тестувати гіпотези, і при необхідності – змінювати напрямок роботи.
  • Більш якісна реалізація продукту. Особливо, якщо мова йде про великі проекти. Складно уявити, що фіксоване ТЗ дійсно добре спрацює при розробці масштабного ПО, де по ходу справи постійно з’являються нові ідеї та гіпотези. А ось для маленьких завдань краще вибрати стару добру Fixed Price. 

А ось її недоліки:

  • Невизначеність. Як у фінансовому плані, так і в питанні часу.
  • Непорядність однієї зі сторін. Як замовник може зникнути, не довівши роботу до кінця, так і виконавець завищувати реально витрачені людино-години, щоб заробити більше.
  • Необхідність приділяти проекту багато часу. Так, ми пам’ятаємо, що вже говорили, що залученість – це круто. Але не кожен клієнт і розробник готові постійно бути на зв’язку для обговорення деталей. 

   

 

Для яких проектів вибирати Time & Material

На нашу скромну думку, ця модель співпраці найкраще підійде, якщо у вас:

  • Проект на стадії тестування. Коли необхідно розбити роботу на кілька стадій. Є ще багато гіпотез, доробок, багів, які потрібно фіксують.
  • Стартап, результат якого ще до кінця незрозумілий вам самим. Є ймовірність, що в процесі розробки продукту його чекають кардинальні зміни.
  • Середньостроковий проект (до шести місяців), в якому на перших порах відсутні чіткі специфікації і документація. Все це з’явиться вже в процесі роботи.
  • Великий проект з нуля. Залучаєте велику команду розробників, а терміни реалізації стартують від року? З такими обсягами і часом складно скласти специфікації для всього проекту. Вас чекає багато коригувань і доопрацювань.

Великий проект з нуля. Залучаєте велику команду розробників, а терміни реалізації стартують від року? З такими обсягами і часом складно скласти специфікації для всього проекту. Вас чекає багато коригувань і доопрацювань.

 

Замовити розробку

ДЯКУЄМО ЗА ЗВЕРНЕННЯ!

Заявка успішно відправлена. Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.

Ви запрошені на зустріч для обговорення Вашого проекту.