Design Web Development Marketing VALMAX
Що таке моушн-дизайн і його роль в розробці сайтів?
4. 10. 2022
555

Що таке моушн-дизайн і його роль в розробці сайтів?

Хоч в 2022-му році весь світ спіткала низка не самих райдужних подій. Ну ладно, будемо чесні — це треш! Проте світ продовжує розвиватися, ми навчилися працювати і вчитися онлайн, що вже говорити про актуальність онлайн покупок товарів і послуг. До чого це ми? — Подумали ви. Причому тут моушен дизайн?

Ми просто хотіли зберегти інтригу і зайвий раз нагадати вам, що піти або залишитися на вашому сайті, відвідувач зазвичай вирішує протягом перших десяти секунд. Це занадто мало часу для залучення уваги і демонстрації основних цінностей. Саме це завдання нам і допомагає вирішити motion design — привернути увагу, здивувати людину видовищною анімацією або нестандартної подачею. Ми завжди запам’ятовуємо сайти, які нас вразили.

Motion Design або Motion Graphics це один з напрямків сучасного мистецтва спрямоване на анімацію статичних зображень (2D-графіки). Широко використовується в відеороликах, онлайн-іграх, медіа, рекламі, кінематографі та звичайно ж в розробці сайтів і додатків.

 

Чому ж моушн такий популярний?

Трохи фізіології і статистики:

  • Візуалізації сприймається в 60 000 разів швидше в порівнянні з простим текстом;
  • Приблизно 50% нейронів головного мозку людини обробляє саме зорові образи;
  • Продуктивність праці підвищується на 17%, якщо робота пов’язана з візуальними даними;
  • На 4,5% краще запам’ятовуються ті деталі, які були представлені анімацією;

Саме ці особливості сприйняття людини роблять його настільки ефективним у вирішенні головної для нас завдання привернути увагу. Змусити запам’ятати наш бренд або товар, а в підсумку купити або як мінімум поділиться з одним. 

Де краще використовувати?

Перший екран головної сторінки

Це перше, що бачать нові користувачі на сайті. Тому, як правило, перший екран найефектніший. На ньому ви можете показати позиціонування вашої компанії або продукту з закликом ознайомиться докладніше. Наш сайт тому приклад!

 

Продукт

Якщо Ваш сайт спрямований на презентацію одного або лінійки однотипних товарів, то чому б не використати 3d motion design для більш докладної їх презентації. Наприклад, якщо ви продаєте віконні розсувні системи, то показати їх принцип роботи в розрізі.

 

Ключова інформація

Це може бути переваги вашої компанії або продукту, а можливо послуги, які ви надаєте. У кожній ситуації це щось своє, вам краще знати, на що варто звернути увагу користувача. Але чому б не зробити це за допомогою motion ефектів.

 

Кнопки і тригери

Так чи інакше, на своєму сайті ми прагнемо спонукати користувача зробити якусь дію: заповнити форму зворотного зв’язку, скачати презентацію, замовити товар. Анімація відмінно допомагає підказати користувачу на що звернути увагу і який наступний крок. Вічне питання: “Червона або зелена кнопка конвертує краще?” Ми відповімо: анімована!

Preloader

Для тих хто не знає, preloader це заставка перед завантаженням сторінки сайту. Красива анімація прелоадера інтригує користувача, чим підвищує шанс на те, що він дочекається завантаження сайту. А ще, це просто красиво!

Scrolling

Motion ефекти надають сайту жвавості при скролінгу. Прокрутка сторінки перетворюється в невелику анімаційне кіно, де одна анімація переходить і доповнює іншу. Хочеться побачити, а що ж далі, що і змушує доскроллити до самого кінця сторінки.

Підбірка крутих моушен-проектів

Приклад 1Приклад 2
Приклад 3Приклад 4
Приклад 5Приклад 6

 

Хто і як реалізує motion design на сайті?

Як ви напевно вже здогадалися, моушен дизайн народжується зусиллями моушен дизайнера! І ви частково маєте рацію!

Дійсно, багато що залежить від motion дизайнера і його навичок, без нього нам ніяк не обійтися, але створення справді якісної анімації на сайті — це складний, багатогранний процес, в якому беруть участь різні фахівці: графічний дизайнер, маркетолог, програмісти. Якщо говорити про відео, можуть залучатися: сценарист, режисер, оператор, монтажер, продюсер, саунд-дизайнер.

Найчастіше вся магія створюється з використанням: Adobe After Effects, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, 2D Animation, 3D Animation, Graphic Design, Cinema 4D.

Нюанси:

Реалізовуючи моушен дизайн на своєму сайті потрібно розуміти: Головне не перегнути! Що ми маємо на увазі?

  • Дотримуйтесь балансу, не потрібно запхати анімацію в кожен елемент і сторінку на сайті. Усюди повинна бути гармонія. Пам’ятайте, що сайт повинен не тільки дивувати, але і бути зручним і зрозумілим для ваших користувачів.
  • Моушен дизайн реалізується з використанням досить складних технологій, часто з використанням таких web-бібліотек, як: Three.js, WebGL, wow.js, animate.css і інші. Надмірне використання або неправильна реалізація може значно вплинути на швидкість завантаження сайту, а вона в свою чергу на маркетинг, замовлення і тд.
  • Анімації, як і весь інший сайт, вимагають технічної підтримки. Чим складніше і чим частіше використовується анімація на сайті, тим більш витратна її підтримка і доопрацювання. Тут важливо заручитися надійними партнерами в особі розробників і дизайнерів.

Висновки:

Якщо до цього ви можливо роздумували потрібна вашому сайту анімація, чи варто морочитися або все це лише спосіб похизуватись. То зараз зрозуміло, що правильний підхід до анімацій і контенту пропорційний відсотку конверсії та залучення аудиторії на сайті. Адже успіх криється в деталях!

А ми, як справжні професіонали, завжди будемо раді створити для вас креативний, індивідуальний сайт, який може здивувати!

Замовити сайт з моушн дизайном

ДЯКУЄМО ЗА ЗВЕРНЕННЯ!

Заявка успішно відправлена. Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.

Ви запрошені на зустріч для обговорення Вашого проекту.